Terug

  • Voor 16:00 uur besteld morgen in huis
  • Erectiepillen anoniem verzonden
  • Erectiemiddelen op natuurlijke basis

Tot welke leeftijd kan een man een erectie krijgen?

Tot welke leeftijd kan een man een erectie krijgen?

Seksuele functioneren van mannen | Syndroom van Peyronie | Erectiestoornissen: Onoverkomelijk na 75 jaar? | Veranderingen in Seksuele Verlangens bij het Ouder Worden.

Seksuele functioneren van mannen

Het is een bekend gegeven: het seksuele functioneren van mannen neemt af naarmate ze ouder worden. Mannen raken minder snel opgewonden, het duurt langer voordat ze een erectie krijgen en orgasmes zijn minder frequent. De hoofdoorzaak van deze veranderingen is het hormoon testosteron, dat gedurende het leven van een man invloed heeft op de structuur van de penis. Naarmate mannen ouder worden, neemt zowel de kwantiteit als de kwaliteit van de geproduceerde zaadcellen af. Bovendien neemt het aantal gevallen van erectiestoornissen toe met de leeftijd. Het percentage mannen dat potent is, daalt van ongeveer 60% tussen de 40 en 70 jaar naar ongeveer 30%. Ook de blaasfunctie van de penis vermindert, resulterend in een zwakkere urinestroom, vaak veroorzaakt door verzwakte blaasspieren en een vergrote prostaat. Daar houdt het helaas niet op. Zelfs de penis zelf ondergaat veranderingen naarmate mannen ouder worden. Twee belangrijke uiterlijke veranderingen zijn merkbaar. Allereerst verliest de eikel van de penis zijn paarse kleur als gevolg van verminderde bloedtoevoer. Daarnaast treedt er haarverlies op rond het gebied van de penis door afnemend testosteron. Ook krimp is een fenomeen dat optreedt. De penis kan kleiner lijken, deels omdat het "afdakje" erboven, de buik, vaak toeneemt in omvang. Hoewel het verschil minimaal is, wordt de penis wel degelijk kleiner naarmate mannen ouder worden. Bijvoorbeeld, als de penis van een 30-jarige man in erectie 15 centimeter lang is, zal deze waarschijnlijk krimpen tot 14 of 13 centimeter tegen de tijd dat hij 70 is.

Minder bloed naar de penis kan stromen

Deze krimp wordt veroorzaakt door twee mechanismen. Ten eerste kunnen kleine vettige ophopingen, ook wel plaques genoemd, zich vormen in de kleine bloedvaten van de penis, wat bekendstaat als aderverkalking. Dit beperkt de bloedstroom naar de penis. Ten tweede ontstaat er in de loop van de tijd littekenweefsel rond de zwellichamen van de penis, waardoor deze minder elastisch worden en er minder bloed naar de penis kan stromen. Zowel aderverkalking als littekenweefsel dragen bij aan een kleinere erectie.

Syndroom van Peyronie

Het syndroom van Peyronie kan leiden tot een andere vorm van kromming van de penis, vooral bij oudere mannen. Een erectie van een oudere man kan soms minder stevig zijn dan die van een jonge man, maar nog steeds hard genoeg voor seks. Tijdens de seks kunnen bepaalde buigingen leiden tot littekenvorming, wat resulteert in een sterkere kromming van de penis. Deze kromming kan uiteindelijk pijnlijke erecties veroorzaken, wat de seksuele activiteit bemoeilijkt. In de meeste gevallen verdwijnt deze aandoening vanzelf na enkele jaren, maar soms is een operatie nodig om de penis weer recht te maken. Onderzoeken hebben ook aangetoond dat de penis met de leeftijd minder gevoelig wordt, waardoor het moeilijker kan zijn om een erectie te krijgen en een orgasme te bereiken. Desalniettemin benadrukken wetenschappers dat ondanks de verminderde functie van de penis, de meeste oudere mannen nog steeds tevreden zijn met hun seksleven.

Erectiestoornissen: Onoverkomelijk na 75 jaar?

Is het mogelijk om na een bepaalde leeftijd nog een bevredigend seksleven te hebben? Een studie bevestigt dat erectiestoornissen na het bereiken van 75 jaar veel voorkomen, maar niet onoverkomelijk zijn.

Seksualiteit op leeftijd

Moeten we ons seksleven opgeven na een bepaalde leeftijd? Dat is nog maar de vraag. Het ouder worden betekent niet automatisch dat ons seksleven minder actief en bevredigend hoeft te zijn, rekening houdend met alle omstandigheden. Dr. Thierry Wildschutz, hoofd van de urologieafdeling in het CHU Tivoli van La Louvière, benadrukt: "Een gebrek aan seksuele activiteit op latere leeftijd moet niet als onvermijdelijk of normaal worden beschouwd. Het is niet vreemd dat zelfs mensen in hun zeventiger jaren en tachtiger jaren nog een actief seksleven hebben, zij het in een andere vorm."

Erectiestoornissen bij ouderen

Dus, zijn ouderen nog steeds geïnteresseerd in seks? Absoluut. Maar dat betekent niet dat ze gevrijwaard zijn van erectiestoornissen, aangezien leeftijd een belangrijke risicofactor blijft. Een recente studie heeft de erectiele functie van mannen tussen 75 en 95 jaar onderzocht. Het resultaat? 72% van hen gaf aan minstens één seksueel probleem te ervaren.

• Half van de ondervraagde mannen meldde erectiestoornissen of verminderd seksueel verlangen.

• 39% van de deelnemers kon geen orgasme meer bereiken.

• 20% had in zekere mate angst voor seksuele prestaties.

Testosteronverlaging?

Zijn erectiestoornissen simpelweg een gevolg van veroudering? Lange tijd werd een afname van het testosterongehalte als de boosdoener beschouwd. Dit hormoon speelt namelijk een rol bij het libido en heeft invloed op erecties. Toch lijkt het erop dat dit natuurlijke proces niet direct de oorzaak is. Hoewel een laag testosterongehalte kan leiden tot verminderd libido, is er geen causaal verband aangetoond met erectiestoornissen.

Verschillende oorzaken

Waarom ervaren dan zoveel mannen ouder dan 75 erectiestoornissen? Volgens de auteurs van de studie zijn er verschillende oorzaken, vooral omdat met het ouder worden meer gezondheidsproblemen ontstaan. Hart- en vaatziekten staan bovenaan de lijst, gevolgd door diabetes, depressie, prostaatproblemen en slapeloosheid. Een combinatie van deze factoren verhoogt het risico op erectiestoornissen aanzienlijk. Het voorkomen en behandelen van deze aandoeningen kan mogelijk helpen voorkomen dat je erectie wordt beïnvloed door de leeftijd."Daarnaast kunnen geneesmiddelen voorgeschreven worden om de erectie te bevorderen, mits rekening wordt gehouden met eventuele contra-indicaties," voegt dr. Wildschultz toe. Met andere woorden, erectiestoornissen kunnen worden aangepakt, zelfs na een bepaalde leeftijd.

Ouderen zijn vaak tevreden over hun seksleven

Veel oudere mensen met een partner zijn tevreden over hun seksleven. Ze hebben vaak al jarenlang een relatie en voelen zich daardoor heel vertrouwd bij elkaar. Ze weten ook beter wat ze van elkaar willen en voelen. Mensen die al meer dan 25 jaar bij elkaar zijn, zeggen dat seks in de loop der jaren zelfs beter is geworden.

Seks kan vaak ook bevredigend zijn zonder dat er penetratie plaatsvindt. Het kan bijvoorbeeld gaan om:

  • Intiem samenzijn
  • Aandacht voor elkaar
  • Elkaar liefdevol aanraken, zonder haast

Emoties en gevoelens delen

Oudere mensen die weinig of geen seks hebben, zijn vaak ook tevreden met deze situatie. Sommige ouderen kennen elkaar al zo goed en hebben al zoveel seksuele ervaringen gehad dat seks voor hen niet langer de hoogste prioriteit heeft. Ze geven de voorkeur aan andere vormen van intimiteit.

Veranderingen in Seksuele Verlangens bij het Ouder Worden

Naarmate je ouder wordt, kan je seksuele verlangen afnemen, maar dit is een natuurlijk proces. Er zijn ook andere factoren die kunnen bijdragen aan een verminderd seksueel verlangen, waaronder:

  • Ziektes, zoals depressie en chronische aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten en longaandoeningen.
  • Gewrichts- of spierproblemen die pijn of ongemak veroorzaken.
  • Verminderde energie en kracht in het lichaam.
  • Een verminderd gevoel van aantrekkelijkheid.
  • Incontinentieproblemen.
  • Veranderingen in interesses en prioriteiten.
  • Traumatische ervaringen, rouw of emotionele problemen.

Medicatie, zoals antidepressiva en angstremmers (SSRI's), die het seksuele verlangen kunnen verminderen. Oudere mensen worden vaak opgewonden door lichamelijk contact en genegenheid, terwijl jongere mensen vaker opgewonden raken door seksuele beelden of fantasieën. Naarmate je ouder wordt, is de kans kleiner dat je seksuele fantasieën hebt of dagdroomt over seks.

Veranderingen in seks bij oudere mannen

Bij oudere mannen wordt de penis vaak minder snel stijf bij opwinding. Het kan meer tijd en stimulatie vergen om een erectie te krijgen, en de erectie kan ook minder lang aanhouden. Dit is een normaal onderdeel van het ouder worden.

Er zijn echter verschillende redenen waarom het moeilijker kan worden om een erectie te krijgen:

  • Een slechte ervaring waarbij het niet lukte om een erectie te krijgen, wat kan leiden tot onzekerheid en prestatieangst.
  • Sommige medicijnen, zoals plaspillen (thiaziden en spironolacton), medicijnen tegen depressie en angst (SSRI's), antipsychotica, kalmerende middelen (benzodiazepines) en sommige prostaatmedicijnen (dutasteride en finasteride).
  • Een ongezonde levensstijl, waaronder roken, overmatig alcoholgebruik, overgewicht en gebrek aan lichaamsbeweging.
  • Ziektes en chronische aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten en longziekten.
  • Chirurgische ingrepen, zoals prostaatoperaties.       

Bovendien kan de penis minder gevoelig worden voor seksuele prikkels en kan het orgasme minder intens zijn. Sommige mannen kunnen moeite hebben met klaarkomen, terwijl anderen juist sneller een orgasme bereiken dan voorheen.

Veranderingen in seksualiteit bij vrouwen met het ouder worden

Naarmate vrouwen ouder worden, ondergaan hun hormonen veranderingen die van invloed kunnen zijn op hun seksleven. Tijdens en na de menopauze kunnen vrouwen nog steeds opgewonden raken, maar het kan langer duren voordat ze in de juiste stemming zijn. Ook duurt het vaak langer voordat de vagina vochtig wordt. Als de vagina niet voldoende vochtig is, kan dit tijdens seks irritatie of pijn veroorzaken. Op latere leeftijd kan het orgasme soms minder intens aanvoelen dan voorheen, en klaarkomen kan minder belangrijk worden. Soms lukt het ook minder goed om een orgasme te bereiken.

Adviezen voor wanneer seks verandert met het ouder worden

Als je seksleven verandert naarmate je ouder wordt, is het vaak nuttig om hierover te praten met je partner. Dit kan je helpen te begrijpen of dit een probleem is voor jouw partner en of het ook voor jou een zorg is. Het kan zijn dat jullie beiden dit niet als een probleem ervaren.

Als jij of je partner dit wel als een probleem ervaart en je wil hier iets aan veranderen, dan kun je samen proberen de oorzaken van de veranderingen te achterhalen. Maak een lijst van factoren die van invloed kunnen zijn op je seksleven, zoals:

  • Gevoelens van verminderde aantrekkelijkheid als gevolg van lichamelijke veranderingen.
  • Vertraagde vochtigheid in de vagina.
  • Angst voor erectieproblemen of vertraagde opwinding.
  • Fysieke problemen zoals gewrichtspijn of urineverlies.
  • Pijn tijdens seks.
  • Veranderde interesses of prioriteiten.
  • Emotionele gebeurtenissen zoals rouw.
  • Ziekten die van invloed zijn op je seksualiteit, zoals diabetes, hart- en vaatziekten of reumatoïde artritis.
  • Gevoelens van somberheid.
  • Het gebruik van bepaalde medicijnen.

Het is belangrijk om eerlijk te zijn tegenover elkaar over hoe je je voelt en welke moeilijkheden je ondervindt. Hierdoor kun je samen naar oplossingen zoeken. Soms kunnen kleine aanpassingen, zoals het proberen van verschillende houdingen of het gebruik van glijmiddel, al helpen.

Wanneer moet je de huisarts raadplegen als je ouder wordt en je seksleven verandert?

Als de adviezen niet helpen, kun je overwegen om met je huisarts te praten. Het kan moeilijk zijn om over seks en seksuele problemen te praten, maar je hoeft je niet te schamen. Je huisarts is gewend om dit soort gesprekken te voeren en beschouwt dit als een normaal onderdeel van hun werk. Als je het moeilijk vindt om met dergelijke problemen naar de huisarts te gaan, kun je dit aan je huisarts vertellen. Jouw huisarts kan je helpen het gesprek op gang te brengen. De huisarts kan je uitleg en advies geven, en indien nodig, behandelingen voorstellen. Dit kan onder meer verwijzing naar een specialist in het ziekenhuis, een psycholoog gespecialiseerd in seksuele problemen (seksuoloog), of een fysiotherapeut gespecialiseerd in bekkenbodemproblemen omvatten.

Informatie
De aangeboden informatie wordt door onze redactie verworven, geschreven en verwerkt in samenwerking met een netwerk van professionele tekstschrijvers en deskundige bronnen. Neem bij complicaties contact op met een deskundige. Een gezonde levensstijl en een evenwichtige en gevarieerde voeding zijn belangrijk. Een voedingssupplement is geen vervanging voor een gevarieerde voeding. Overleg het altijd met de arts en volg het advies op.

Bron: Redactie, https://healthmatch.io/erectile-dysfunction/what-age-does-a-man-stop-getting-hard

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box